نبشی

توسط خانم خطیبی

11 بهمن 1397

4 دقیقه
نبشی

نبشی چیست؟

پروفیلی که سطح مقطع آن دو ضلع عمود بر هم باشد نبشی نام دارد که در سازه های متفاوت استفاده می شود. این مقطح یکی از مهم ترین مصالح و پروفیل های ساختمانی است که به شکل مرکب و منفرد در پروژه های عمرانی،ساختمانی و صنعتی استفاده می گردد. علاوه بر این می توان ازنبشی به صورت ترکیبی و با استفاده از وسایل و سازه های دیگر استفاده نمود.

نامگذاری نبشی

هر محصول دارای دو بال بوده و از لحاظ شکل ظاهری این محصولات به دو دسته بال مساوی و بال نامساوی تقسیم می شود. برای نامگذاری آن ها از دو مشخصه طول و ضخامت بال ها استفاده می کنیم. این محصول با حرف L مشخص می گردد و چنانچه دارای بال مساوی باشد اندازه بال پس از حرف L درج می گردد و اگر بال ها نامساوی باشد پس از L ضرب دو طول بال ها را مشاهده می کنیم. برای مثال

بال مساوی L200

بال نامساوی L100*200

مثل

L200*100 یعنی نبشی بال نامساوی که یک بال آن 200 میلیمتر و یک بال آن 100 میلیمتر است

انواع نبشی

نبشی ها از لحاظ نوع تولید به دو نوع تقسیم می شوند

1-نبشی پرسی

2-نبشی فابریک

نبشی پرسی : این نوع نبشی را از یک ورق با طول ۶ متر که از وسط عرض ورق خم شده است می سازند وبه آن شکل می دهند این بدین معنی است که ماهیت اولیه این نوع نبشی از ورق فولادی است.
نبشی فابریک : این نوع نبشی ازهمان ابتدای فرآیند تولید به شکل نبشی از خط تولید خارج می گردد .
از لحاظ شکل ظاهری نیز نبشی ها را طبقه بندی می کنند که بر اساس این دسته بندی نبشی های را به دو نوع  نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی تقسیم می کنند که از ظاهر آنه می توان متوجه تفاوت بین آنها شد.

کاربرد نبشی

از کاربردهای متفاوت این محصول در صنعت ساخت و ساز می توان به موارد زیر اشاره کرد

اتصال پل ها به ستون ها

اتصال تیرآهن ها به بیم های باربر

اتصال ستون ها به صفحات در فونداسیون

ساخت ستون

ساخت خرپا

ساخت سقف کرمیت برای بال بالایی تیرچه

برای اتصالات ساده اعم از اتصال نبشی جان، اتصال نیم گیردار و گیردار و … استفاده می شود.

به طور کلی از این محصول به دو صورت شاخه و خرد (نبشی لقمه) در صنعت استفاده می گردد.

در محل اتصال پل به ستون چنانچه بارپل زیاد باشد ونبشیها قادر به تحمل آن نباشد، میتوان قطعات کوچکی از ورق آهن را به شکل مثلث برید و آن را بین دو بال نبشی جوش داد تا مانع خم شدن لبه‌های نبشیها شود که به آن لچکی گویند. دو بال لچکی مساوی با اندازه داخلی بال نبشیها می‌باشد و ضخامت آن در حدود 10الی 12 میلی متر می‌باشد. از لچکی باری نبشیهای بالا سری استفاده می‌شود و آن در مواقعی است که بخواهیم تکیه گاهی با صلبیت بیشتر ایجاد کنیم.


در سقف های کرمیت برای بال بالایی تیرچه نبشی،تسمه یا ناودانی بکاربرده می شود و در درون بتن پوششی قرار می گیرد. گر چه استفاده از نبشی رایج تر است.
برای اتصالات ساده در سازه از نبشی استفاده می کنند انواع اتصال ساده عبارتند از :اتصال نبشی جان ، اتصال با نبشی نشیمنی ( تقویت نشده ) و ( تقویت شده ) ، اتصال نیم گیردار ( نیم صلب ) اتصال گیردار ( صلب ) وغیره …. .
مشخصات نبشی
نبشی ها را با بر اساس دو شاخصه ی  طول بال ها و ضخامت بال ها شناسایی می کنند. به این صورت که منظور از نبشی 40*40*4 این است که طول بال های آن 40 میلی متر و ضخامت بال های آن 4 میلی متر است .

سایز نبشی (cm) وزن شاخه ۶ متری (kg) وزن شاخه ۱۲ متری (kg)
3 9 18
4 14 28
5 22 44
6 32 64
8 56 112
10 90 180
12 120 240
15 190 380

سنجش وزن تقریبی نبشی فولاد

وزن تقریبی نبشی فولاد را از فرمول (اندازه بال نبشی * طول نبشی * ضخامت نبشی * ۷۸۵۰ * ۲) محاسبه می کنند . البته لازم به ذکر است در فرمول فوق واحد اندازه بال ، طول و ضخامت نبشی  بر حسب متر می باشد و وزن محاسبه شده با این روش بر حسب کیلوگرم است.

نبشی های گالوانیزه

نبشی گالوانیزه ورق آهنی است که با روی پوشانده می شود به گونه ای که چنانچه پوشش آن دچار شکستگی شود، از زنگ زدن مصون است.  در نبشی های گالوانیزه ، بین آهن و روی ، پیلی الکتروشیمیایی تشکیل می گردد که در آن روی به جای آهن به عنوان آند و آهن به عنوان کاتد بکار رفته است.روی در آند اکسید می شودچرا که فلزی پست‌تر یا فعالتر از آهن می باشد و پتانسیل احیاء کمتری از آهن وهمچنین پتانسیل اکسید بیشتری از آهن را دارا می باشد.نبشی های گالوانیزه را در جاهایی که خوردگی و زنگ زدگی آهن محتمل است بکار می برند.

نبشی  در بازار ایران

نبشی هایی که در بازار ایران موجود است هم از تولیدات داخلی می باشد و هم به مقدار فراوان از کشورهایی چون روسیه و اکراین وارد می شود. نبشی ها از سایز ۲ تا ۲۰ دربازار موجود می باشند. نبشی و ناودانی جزو انواع محصولات فولادی به‌شمار می‌رود که از شمش فولاد تهیه می‌شود. البته به طور تقریبی چند سالی است که کشور ما از حیث واردات ناودانی و نبشی بی‌نیاز شده و به مدد تولیدکنندگان داخلی همچون کارخانه نبشی شکفته ،آریان فولاد، فولاد ناب تبریز، نه‌تنها نیاز کل کشور تامین شده، بلکه به تازگی صادرات این کالا هم به کشورهای همسایه در حال افزایش است

البته تولیدات نبشی و ناودانی تنها با بخش خصوصی اداره می‌شود و تولیدکنندگان در زمان رکود اقدام به صادرات تولیدات خود کرده‌اند

اشتراک گذاری:

دیدگاه ها

در پاسخ به دیدگاه کاربر