محاسبه تیرآهن راه پله

توسط خانم خطیبی

30 آذر 1402

3 دقیقه
محاسبه تیرآهن

تیر آهن راه پله در سازه های فلزی برای ایجاد ارتباط بین طبقه ها از راه پله به کاربرده می شود. با این وجود اگر در ساخت راه پله ها تیرآهن به کاربرده شود به آن تیرآهن راه پله می گویند. به طور کلی باید بدانید برای طراحی راه پله باید تعداد پله، اندازه کف پله، ارتفاع پله ها، طول و عرض و شیب آن را حساب کنید. شمشیری راه پله یا تیرآهن هایی که در دو طرف راه پله قرار می دهید باید با رعایت اصول و استاندارد شیب اجرا شود و ظاهر آن شبیه حرف انگلیسیz  است. چگونگی محاسبه شیب شمشیری راه پله، برآورد نسبت ارتفاع به کف پله است.

شیب زاویه پله و طول شمشیری را باید بر اساس استاندارد مشخص کنید و کف راه پله را 30 سانتی متر و ارتفاع هر پله را 16 تا 18 در نظر بگیرید. از طریق به دست آوردن طول و ارتفاع پله به راحتی می توانید شیب پله را حساب کنید.

جدول مشخصات مربوط به پلکان به شرح زیر است:

ارتفاع(سانتی متر) اندازه کف (سانتی متر) زاویه تقریبی پلکان(درجه) موارد استفاده
12 40-38 17.5-17 پلکان پارک، خیابان ها، نمایشگاه ها و به طور کلی در فضای آزاد و باز
13 38-36 20-19
14 36-34 22-21
15 34-32 25-24
16 32-30 28-26.5
17 30-28 31-29.5
18 28-26 35-33
19 26-24 38.5-36
20 24-22 42.5-40

 

به عنوان نمونه در نظر داشته باشید ارتفاع یک راه پله حدود 18 سانتیمتر و کف آن 30 سانتیمتر باشد؛ اگر عدد 18 را بر عدد 30 تقسیم نمایید، حاصل آن 0.6 است. شیب استاندارد راه پله حدودا 30 درجه است ولی در بعضی مواقع در فضای خارجی ساختمان و زیر زمین ممکن است متفاوت داشته باشد. برای پلکان خارجی ساختمان زاویه شیب را حدودا 24 تا 28 در نظر می گیرند. در حقیقت می توان گفت زاویه با توجه به ارتفاع و کف پله تعیین می شود.

 

 

منظور از تیرآهن راه پله چیست؟

سازه های فلزی برای ارتباط با یکدیگر به طور معمول از راه پله استفاده می کنند. در ساخت راه پله سازه فلزی، نقش اصلی بر عهده تیرآهن ها می باشد که از اتصال آن به دیوار، پاگرد، ستون ها اجرای پله راه پله شروع می شود. البته باید در نظر داشته باشید که در سازه بتن آرمه و راه پله بتنی از تیرآهن راه پله استفاده می شود و فقط صرفا برای سازه فلزی به کار نمی رود. برای اجرای راه پله از تیرآهن در دو طرف راه پله استفاده می شود و بقیه اجزا روی این دو تیرآهن قرار می گیرند. تیرآهن راه پله نیروی زیادی را متحمل می شود به همین علت باید تیرآهنی را انتخاب کنید که از مقاومت بالایی به نسبت برخوردار است.

نحوه اجرای تیرآهن راه پله

اجرای رمپ راه پله، اولین قدم در اجرای شمشیری راه می باشد که از طریق به کارگرفتن چند شاخه تیرآهن انجام می شود. در این باره مقطع مناسب با توجه به میزان بار های وارد بر سازه انتخاب و بعد از آن، تیرآهن در مقطع های مورد نیاز محاسبه شده، برش داده می شود.

بعد از آن با جوشکاری مقاطع و اتصال آن به نقاط تعیین شده، شمشیری راه پله انجام می شود. در نهایت بعد از سطح شیب دار و پاگرد روی شمشیری اجرا می شود. نکته قابل توجه در رابطه با اجرای تیرآهن راه پله، توجه به محل اتصال آن با جوشکاری می باشد.

محل جوش خاصیت مکانیکی ضعیف تری به نسبت به تیرآهن اصلی و یکپارچه دارد، به همین دلیل باید تقویت شود که برای این کار به طور معمول از صفحات یا ورق های فولادی استفاده می کنند. باید به این نکته توجه داشته باشید که در زمان برشکاری تیرآهن، بال پایین و جان آن برش داده می شوند ولی بال بالایی بدون برش باقی می ماند. بعد از برشکاری، با ایجاد خمیدگی در ناحیه پایینی، قسمت بالایی تیرآهن نیز باید زاویه دار شکل گیرد.

به طور معمول در زمان اجرا کردن تیرآهن راه پله، فاصله بین دو تیرآهن90 سانتی متر نظر گرفته می شود. اتصال راه پله طبقه اول فونداسیون، با بهره گیری از ورق و میلگرد صورت می پذیرد. محاسبه شیب راه پله و چگونگی طراحی آن یکی از مرحله های حائز اهمیت در اجرای شمشیری راه پله است که باید به بهترین نحو ممکن انجام پذیرد.

 

 

 

اشتراک گذاری:

کلید واژه

دیدگاه ها

در پاسخ به دیدگاه کاربر