مهمترین تفاوت های نبشی پرسی با فابریک

توسط خانم خطیبی

28 دی 1401

5 دقیقه
تفاوت نبشی پرسی با فابریک

نبشی فولادی پرسی و نبشی فابریک دو نمونه از مقاطع فولادی هستند که با دو روش  تولید می‌شوند.

در این مقاله تفاوت نبشی پرسی و فابریک را از لحاظ استاندارد، شکل ظاهری، کاربرد، ضخامت و سایز، تعداد تولید کنندگان، قیمت و جنس مورد بررسی قرار می دهیم

نبشی پرسی چیست؟

نبشی پرسی یکی از نمونه‌های مقاطع فولادی است که در ساختمان سازی برای اتصالات استفاده می‌شود. این نبشی از پروفیل نورد سرد ساخته می‌شود. برای ساخت نبشی پرسی، ابتدا ورق‌های فولادی برش داده می‌شوند و سپس برای شکل‌دهی در دستگاه رول فرمینگ، قرار داده می‌شود. در نهایت ورق خم می‌شود. در نتیجه ورق به شکل نبشی در خواهد آمد. پرس در واقع به معنای فشار pressure  است.

نبشی فابریک چیست (Fabrication)؟

نبشی فابریک با استفاده از روش نورد گرم    ( Hot rolled steel angle) تولید می‌شود. به صورت کلی می‌توان گفت، هر کدام از این نبشی‌ها بر اساس عملکرد تولید با یکیدگر متفاوت هستند. برای ساخت نبشی فابریک شمش فولادی یا بلوم با اندازه خاص در کوره قرار داده می‌شود. شمش در طی انتقال به کوره، نازکتر شده و طولش افزایش می‌یابد.

این نوع نبشی ماندگاری و دوام بالایی دارد. نبشی فابریک دارای روکش خاکستری آبی خشن، با لبه های گرد یا مخروطی است.که اغلب برای مواردی مانند پشتیبانی سازه، تریلر، مهاربندی و براکت به کار می‌رود.

آشنایی با استاندارد نبشی پرسی

نبشی پرسی طبق استاندارد آلمانی DIN1022 ساخته می‌شود. این استاندارد بر ویژگی‌های فنی و فیزیکی محصول تمرکز دارد. در جدول زیر اطلاعات دقیق استاندارد این نبشی ذکر شده است:

استاندارد نبشی پرسی DIN1022
دامنه ابعاد 20 تا 50 میلی‌متر
نوع نبشی بال مساوی
ضخامت 3 و 4 میلی‌متر
روش ساخت نورد سرد
وزن شاخه 6 متری
سایز نبشی 20*20، 30*30، 35*35، 40*40، 50*50

 

آشنایی با استاندارد نبشی فابریک

نبشی فابریک بر اساس استاندارد GOST8510 تولید می‌شود. این استاندارد صرفا برای نبشی فابریک استفاده می‌شود. الزامات این استاندارد در جدول زیر آمده است:

استاندارد نبشی فابریک GOST8510
دامنه ابعاد 2.5 تا 7.5 میلی‌متر
نوع نبشی بال نامساوی
شعاع انحنا 1.2 تا 2.7 میلی‌متر
وزن محاسبه بر اساس وزن نبشی 7.85 گرم بر سانتی‌متر مکعب
روش ساخت نورد گرم
سایز نبشی 25*16، 20*30، 20*32، 25*40، 30*40، 28*45، 32*50، 36*56، 40*63، 50*65، 45*70، 50*75

 

تفاوت نبشی پرسی و نبشی فابریک چیست؟

مهم‌ترین تفاوت نبشی پرسی و نبشی فابریک نحوه تولید آن‌ها است. نبشی فابریک از طریق روش نورد گرم تولید می‌شود. اما نبشی پرسی از طریق روش نورد سرد تولید می‌شود. نبشی‌های فابریک از ابتدای تولید به شکل نبشی از فرآیند تولید عبور داده می‌شود و صرفا مراحل شکل‌دهی و پرس را می‌گذراند.

نبشی پرسی صرفا در خط تولید قرار می‌گیرد و پروسه پرس کردن، فشار و شکل‌دهی و برش را می‌گذراند. نبشی پرسی از ورق فولادی با طول 6 متر تهیه می‌شود و فرآیند، خم شدن را طی نموده و سپس به صورت نبشی تغییر شکل می‌یابد. می‌توان نتیجه گرفت که روند تولید نبشی فابریک طولانی‌تر از روند تولید نبشی پرسی است. به طور کلی نبشی فابریک و نبشی پرسی در شکل ظاهری، کاربرد، ضخامت و سایز، تولید کنندگان، قیمت و جنس تفاوت دارند که در زیر به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

تفاوت نبشی پرسی و نبشی فابریک از نظر شکل ظاهری

نبشی پرسی و فابریک از نظر شکل ظاهری نیز دارای تفاوت‌های بسیاری هستند. هنگام تولید نبشی پرسی، به دلیل خم شدن ورق، زاویه تشکیل شده دارای قوس بیشتری نسبت به نبشی فابریک است.

ضخامت نبشی فابریک در طول بال یکسان نیست و به تدریج تا انتهای بال کاهش می‌یابد. در نبشی پرسی ضخامت در سراسر بال یکسان است. هنگام خرید نبشی پرسی و نبشی فابریک می‌توانید توجه بیشتری به ششکل ظاهری داشته باشید تا به راحتی بتوانید نوع مرغوب آن را تشخیص دهید.

نبشی فابریک به علت اینکه در کارخانه قالب زنی می شود تمیزتر، دقیق تر، سطح صاف تر، گوشه های بیرونی تیز و کیفیت بالاتری نسبت به پرسی دارد

 

تفاوت نبشی فابریک و نبشی پرسی از نظر کاربرد

با توجه به اینکه نبشی فابریک از طریق نورد گرم تولید می‌شود، استحکام بیشتری دارد و به همین دلیل در مواردی که شرایط محیط کار دارای فشار و بار زیادی است به کار گرفته می‌شود.

از طرفی نبشی پرسی که با روش نورد سرد تولید می‌شود، در ساختمان سازی، تولید وسائل تزیینی به کار گرفته می‌شود.

تفاوت نبشی پرسی و نبشی فابریک از نظر ضخامت و سایز

نبشی پرسی و نبشی فابریک از نظر ضخامت و سایز نیز دارای تفاوت‌هایی هستند. ضخامت نبشی فابریک با توجه به نوع تنظیم غلتک موجود در خط نورد و قالب از قبل تعیین شده و کارخانه آن را با استانداردهای خاص تولید می‌کند. لذا می‌توان گفت نبشی فابریک از میزان انعطاف پذیری کمتری برخوردار است و در صورتی قابل سفارشی سازی است که تناژ بالا باشد.

در نبشی پرسی ضخامت از قبل تعیین نشده و قابل سفارشی سازی است. به دلیل اینکه از دستگاه رول فرمینگ برای تا کردن ورق نبشی پرسی استفاده می‌شود، می‌توان اندازه بال نبشی پرسی را به سادگی تغییر داد.

تفاوت نبشی فابریک و پرسی از نظر تعداد تولید کنندگان

نبشی یکی از مقاطع فولادی مهم در صنایع مختلف است و خوشبختانه با توجه به تقاضای موجود در بازار برای دو نوع نبشی فابریک و پرسی، کارخانه‌ها و کارگاه های  مختلفی این دو نمونه نبشی را تولید می‌کنند. شرکت‌های ذوب آهن اصفهان، شکفته مشهد، فولاد ناب تبریز، فولاد کوهپایه و سپاهان اصفهان انواع نبشی فابریک را تولید می‌کنند. و بعضی از کارگاه ها هم هستند که با خم کاری ورق سیاه نبشی پرسی را به وجود می آورند.

تفاوت نبشی پرسی و فابریک از نظر قیمت

قیمت نبشی پرسی و فابریک با توجه به معیارهایی مانند ضخامت، نوع ماده اولیه، اندازه بال و وزن تعیین می‌شود. چنانچه در تهیه نبشی از ورق سیاه استفاده شود، قیمت آن نبسبت به نبشی که از ورق روغنی ساخته شده باشد، کمتر خواهد بود.

به صورت کلی نبشی فابریک به علت کیفیت و دقت بالاتر قیمت بیشتری دارند.

برای مشاهده میزان قیمت نبشی می‌توانید جدول قیمت نبشی را که در سایت مشهد فولاد درج می‌شود، مشاهده نمایید.

تفاوت نبشی پرسی و فابریک از نظر جنس

نبشی پرسی‌ اغلب از ورق سیاه st37 تهیه می‌شود. اما برای ساخت نبشی فابریک از شمش فلزاتی از قبیل آلومینیوم، استیل و.. استفاده می‌شود.

نبشی آلومینیومی: نبشی آلومینیومی کاملا سبک و با حمل و نقل آسان و قابلیت بازیافت بالا است. این نبشی در مقابل خوردگی مقاومت مناسبی دارد و به دلیل عدم رسانایی در صنعت برق نیز استفاده می‌شود.

6نبشی گالوانیزه: این نبشی به دو روش نبشی گالوانیزه گرم و سرد تهیه می‌شود و در مقابل خوردگی مقاومت بیشتری دارد. بنابراین این نوع نبشی قیمت بیشتری نسبت به نمونه‌های دیگر دارد.

نبشی استیل: نبشی استیل به اصطلاح نبشی ضد زنگ نامیده می‌شود و در مواردی که محیط دارای مواد خورنده باشد، به کار برده می‌شود.

نتیجه گیری:

به صورت کلی می توان گفت نبشی فابریک از کیفیت بالاتری برخوردار است و اکثر کارخانه ها نبشی را به صورت فابریک تولید می کنند و نبشی پرسی معمولا توسط کارگاه ها انجام می پذیرد.

 

 

اشتراک گذاری:

کلید واژه

دیدگاه ها

در پاسخ به دیدگاه کاربر