مقالات آموزشی فولاد

نحوه محاسبه تعداد طبقات مجاز ساخت در مشهد

توسط خانم خطیبی

7 اسفند 1402

8 دقیقه

یکی از الزامات ساختمان سازی در شهر ها هماهنگی طرح و نقشه ساختمان با تعداد طبقات با شهرداری می باشد. به طور معمول شهرداری ها مطابق اصول شهرسازی و قانون های موجود برای احداث بنا با توجه به موقعیت قرار گیری ملک در محل، برای ساخت و ساز مجوز صادر می کنند. تعداد طبقات در منطقه های مختلف شهر مشهد با هم تفاوت دارد و به طور معمول بیشتر با عرض خیابان سنجیده می شود و بر اساس آن مجوز را صادر می کنند.

تعداد مجاز طبقات ساختمان به چه عواملی بستگی دارد؟

معمولا افرادی که پیگیر ساخت و ساز مثل ساخت و ساز در مشهد هستند می توانند مجوز تعداد طبقات را از شهرداری بگیرند. یکی از مهم ترین عوامل موثر در مشخص کردن تعداد طبقه های مجاز عرض خیابانی است که بنا در آن احداث شده است. بر اساس اصول و ظوابط طراحی و محاسبات، تعداد طبقه های مجاز در کوچه و خیابان های گوناگون به شرح زیر است: زمانی که عرض کوچه از شش متر کمتر باشد، دو طبقه برای ساختمان مجاز است و این ساختمان می تواند زیر زمین نیز، داشته باشد. بر اساس قوانین موجود نحوه محاسبه تعداد طبقه هایی که افراد می توانند برای آن به تهیه مجوز بپردازند به شرح زیر است:

 

نحوه محاسبه تعداد طبقات مجاز ساختمان در مشهد به چه صورت است؟

 

  • در خیابان ها و کوچه هایی که عرض آن کمتر از شش متر است، تعداد طبقاتی که می توان در این خیابان ها احداث کرد، دو طبقه است.
  • در خیابان هایی که عرض آن بین 6 تا 8 متر است، شهرداری مجوز ساخت سه طبقه را صادر می کند، به طوری که می توانند دو طبقه را روی پیلوت احداث کنند.
  • مجوز ساخت در کوچه 8 تا 10 متری قوانین خاص خود را دارا می باشند و در این مکان ها می توان مجوز ساخت تا چهار طبقه به همراه زیر زمین را دریافت کرد یا سه طبقه را روی پیلوت اجرا نمایند.
  • اگر عرض کوچه بین ده تا دوازده متر باشد، طبقات مجاز برای ساختمان پنج طبقه به همراه زیر زمین یا چهارطبقه روی پیلوت می باشد. مطابق با اصول و ضوابط طراحی مالک می تواند از آسانسور یا پله برقی در ساختمانش نیز استفاده کند.
  • اگر عرض کوچه از دوازده متر بیشتر باشد، تعداد طبقات مجاز برای ساختمان شش طبقه به همراه زیر زمین یا پنج طبقه روی پیلوت می باشد و بر اساس ضوابط طراحی ملک می تواند از آسانسور یا پله برقی در ساختمان بهره برد.

تعداد طبقات مجاز ساختمان برای هر شهر و مشهد

 

تعداد طبقات با توجه به عرض خیابان و ارتفاع از سطح دریا و کاربری ساختمانی که احداث می شود، تفاوت دارد. عواملی از این قبیل در هر شهر متفاوت است و به طور معمول قوانین موجود برای تعداد طبقه ها در شهر های گوناگون با هم تفاوت آن چنانی ندارد و زمانی که عرض خیابان مطابق موارد گفته شده باشد تعداد واحد ها مشخص است و در تمام کشور این قانون صدق می کند.

شهرداری وظیفه برنامه ریزی و مشخص کردن سیاست های کلی برای پیشرفت شهر را دارد. طرح تفصیلی یک شهر گزارشی است که در آن کارشناسان شهرداری پهنه های مجاز ساختمانی را برای مناطق گوناگون توضیح داده اند و مواردی مانند تراکم ساخت پرداخته اند. قبل از تصمیم گیری برای ساخت خانه می توان به اطلاعاتی مانند تعداد طبقات مجاز دست یافت و اگر نیاز شد ملک را با ملک های هم جوار برای ساخت فضای سبز استفاده کرد.

هر یک از پهنه های موجود با توجه به امکانات و فضای مورد نیاز، بخشی تفکیک شده را در گزارش تفصیلی به خود اختصاص می دهند. متراژ و تعداد طبقه های مجاز در هر پهنه متفاوت است. در ادامه به شرح هر یک از پهنه ها می پردازیم.

پهنه مسکونی(R)

در این پهنه با توجه به پارامتر هایی مثل تعداد مدرسه، میزان فضای سبز و عرض معابر، تراکم و دیگر شاخص ها مشخص می شوند. هر پهنه به تعدادی زیر پهنه تقسیم شده و  به عنوان مثال برای پهنه مسکونی عام سه زیر پهنه تراکم کم، تراکم متوسط و تراکم بالا موجود هستند.

پهنه تجاری(S)

ساختمان هایی که کاربری تجاری یا اداری را دارا می باشند در این بخش قرار گفته و تراکم مجاز ساختمان و تعداد طبقات مجاز ساخت در پهنه تجاری نسبت به مسکونی در طبقه پایین تر است.

پهنه مختلط(M)

احتمالا تا به حال با ساختمانی که بخشی از آن تجاری و بخشی از آن مسکونی است، مواجه شده اید؛ پهنه مجاز برای این گونه ساخت و ساز را پهنه مختلط می گویند.

پهنه فضای سبز(G)

یکی از وظایف شهرداری که بسیار حائز اهمیت است، زیبایی شهر و تضمین سلامت شهروندان با محافظت از فضاهای سبز شهری است. برای همین در ایران و علل الخصوص شهر های بزرگ، شهرداری ها پهنه ای تفکیک شده برای فضای سبز در نظر گرفته و برای انجام هر گونه ساخت و ساز سخت گیری زیادی می کنند.

 

کد یک رقمی پهنه های اصلی کد دو رقمی پهنه ها کد سه رقمی مشخصات کلی زیر پهنه ها حداکثر تراکم ساختمانی مجاز حداکثر تعداد طبقات حداکثر سطح اشغال حداقل اندازه قطعات حداقل عرض گذر
R1  

 

 

 

مسکونی عام

R11 مسکونی با تراکم کم R111 مسکونی ویلایی و مسکونی دو طبقه %120 2 %60
R112 مسکونی سه طبقه %180 3 %60
R12 مسکونی با تراکم متوسط R121 مسکونی چهار طبقه %240 4 %60 200 8
R122 مسکونی پنج طبقه %300 بالای محور انقلاب 5 %60 250 10
پایین محور انقلاب 5 %60 200 8
R13 مسکونی با تراکم زیاد R131 مسکونی شش طبقه %360 6 %60 300 12
 

 

R2

 

 

 

مسکونی ویژه

R21 بافت مسکونی ارزشمند روستایی R211 مسکونی دو طبقه %100 2 %50
R212 مسکونی سه طبقه %120 3  

%40

R22 بافت مسکونی ارزشمند تاریخی R221 مسکونی ارزشمند تاریخی(با طبقات مختلف) %100 2  

%50

R23 بافت مسکونی ارزشمند معاصر R2­­­­­31 بافت های مسکونی ارزشمند معاصر تثبیت وضع موجود بر اساس طرح های قبلی مصوب
R24 بافت مسکونی ارزشمند سبز R241 بافت های مسکونی ارزشمند سبز طبق دستور عمل ماده 14
R25 مسکونی ویژه پهنه مرکزی R251 مسکونی پهنه مرکزی  

%250

بالای محور انقلاب  

5

 

%50 200 10
پایین محور انقلاب  

5

%50 150 8
R26 مسکونی ویژه پهنه محور های شهری R261 مسکونی هفت طبقه %280 7 %40 750 14
R262 مسکونی نه طبقه %315 9 %35 1000 14
R263 مسکونی ویژه(بلند مرتبه با طرح توجیهی) %600 12 طبقه و بیشتر %30 2000 20

 

حداکثر ارتفاع مجاز طبقات ساختمان چه میزان است؟

ارتفاع استاندارد برای واحد های مسکونی مطابق قوانین و مقررات خاص خود است که رعایت آن برای هر شخصی الزامی است. طبق تعداد طبقات ساختمان حداکثر ارتفاع مجاز متغییر است. این میزان مشخص شده و به شکل ملی می باشد مگر در شرایطی که ساختمان دارای ویژگی های خاص، اقلیم خاص و یا ساختار بنا و نوع تصرف مختلفی باشند که با این وجود، این میزان دچار تغییرات می شود.

به عنوان نمونه در ساختمان های یک طبقه که نورگیر مناسب دارد ارتفاع 80.5 متر و در بنا ها و ساختمان هایی که شامل این موارد نمی شود، ارتفاع 90.4 متر می باشد. برای بنا های دیگر با تعداد طبقه های مختلف ارتفاع نیز تعیین شده باشد.

 

 حداقل ارتفاع مجاز طبقات ساخت

حداقل ارتفاع مجاز ساخت در مشهد، مطابق با تعداد طبقات در قانون ساختمان سازی است. به طور معمول تعداد طبقات در کوچه و خیابان های کم عرض کمتر است.

 

حداقل تعداد مجاز طبقات یک بنا چه میزان است؟

به طور معمول ساختمان ها با کمترین تعداد طبقات یک طبقه  می باشند و افراد می توانند در هر منطقه ای با هر متراژ یک طبقه احداث کنند. متراژ زمین هیچ محدودیتی برای ساخت یک طبقه ایجاد نمی کند و شهرداری مشهد وظیفه دارد مجوز لازم را برای احداث ساختمان بدهد مگر در شرایطی که در کاربری و نوع مالکیت زمین ایراد وجود داشته باشد. قانون های بسیاری در رابطه با حداکثر تعداد مجاز طبقات یک بنا وجود دارد.

ساخت غیر قانونی طبقات در یک آپارتمان شامل چه عواقبی می شود؟

 

با توجه به افزایش قیمت آپارتمان ها و همینطور افزایش تقاضا برای خرید و اجاره خانه، برخی از افراد اقدام به ساخت طبقات بیشتر روی ملک خود می کنند. برای ساخت طبقه اضافی باید از شهرداری مجوز ساخت دریافت کرد و اگر هیچ توافقی بین مالک و شهرداری صورت نگیرد، در واقع ساخت و ساز غیر مجاز ساخته شده است. ساخت غیر قانونی ساختمان می تواند سبب مشکلات بسیار و همینطور عوارض جانی شود و همینطور شهرداری وظیفه دارد از طریق اختیارات قانونی در مقابل افراد بایستد.

در نهایت بعد از ساختن بنا نیاز است که مالک از شهرداری پایان کار بگیرد تا بتواند از طریق آن به امکاناتی مانند آب، برق و امثال آن دسترسی یابد. اگر ساختمان طبق اصول و قوانین ساخته نشود، شهرداری پایان کار را صادر نمی کند و ساختمان پلمپ می شود. در بعضی از موارد ساختمان از طرف شهرداری به شکل کامل تخریب می شود پس بهتر است برای جلوگیری از ضرر و زیان های جانی و مالی ساختمان را مطابق قوانین موجود بنا کنید تا دچار مشکل نشوید.

 

محاسبه تعداد طبقه ساختمان برای زمین دویست متری

اکثر افراد بر این عقیده هستند که اگر متراژ زمین بزرگ باشد پس در ساخت آن آزاد هستند و اجازه دارند هر چند طبقه که می خواهند بسازند. با این وجود این سوال پیش می آید که در زمین 200 متری چند طبقه باید ساخت؟ باید بدانید برای هر زمین با هر متراژ قوانین تعیین شده است و فرد باید از این قوانین اطاعت کند. اشخاص در نامگذاری طبقات باید یکسری قواعد را رعایت نمایند که مطابق آن باید طبقات را انتخاب کنند.

تعداد طبقات مجاز در روستا چه میزان است؟

اگر قصد ساخت بنا در روستا را دارید بهتر است برای تعیین شدن تعداد طبقه های مجاز در روستا به دهیاری روستا مراجعه نمایید و در رابطه با قوانین در رابطه با تعداد طبقه ها در روستا مطلع شوید.

سوالات متداول

در خیابان و کوچه هایی که عرض آن ها کمتر از شش متر است، تعداد طبقات که می توان در خیابان احداث کرد دو طبقه است.

به طور معمول در کوچه هایی که عرض آن بین 8 تا 10 متر است، افراد تا چهار طبقه اجازه ساخت دارند.

اشتراک گذاری:

دیدگاه ها

در پاسخ به دیدگاه کاربر