میلگرد رکابی چیست؟کاربرد و مزایای آن چیست؟

توسط خانم خطیبی

20 خرداد 1402

3 دقیقه
میلگرد رکابی چیست

میلگرد رکابی چیست؟

میلگرد رکابی (stirrup bar)  از جمله میلگردهایی است که دارای شکل ظاهری U انگلسی است. میلگرد رکابی در ساخت و ساز و صنعت ساختمانی استفاده می‌شود. این نوع میلگرد در فرآیند خم کاری به شکل مستطیلی بوده در حالتیکه  لبه های آن 90 درجه خم شده و به شکل رکاب درآمده است . این  نوع خم فاصله بین دو شبکه ی آرماتور را تنظیم وباعث افزایش مقاومت میلگرد در برابر فشار و کشش می‌شود. به همین دلیل، در ساخت سازه‌های بلند و پر فشار استفاده می‌شوند.

میلگرد رکابی معمولاً از فولاد ضد زنگ، فولاد کربنی و یا فولاد آلیاژی تولید می‌شود. در صنعت ساختمانی، این نوع میلگرد در ساخت سازه‌هایی مانند پل، برج، ساختمان های بلند، ساختمان های صنعتی و … استفاده می‌شود.

مزیت استفاده از میلگرد رکابی این است که باعث افزایش مقاومت و استحکام سازه می‌شود و همچنین به دلیل شکل خاص آن، زیبایی و طراحی خاصی را به سازه‌ها می‌بخشد.

چرا ازمیلگرد رکابی در ساخت و ساز استفاده می‌شود؟

میلگرد رکابی عمدتاً برای نگه داشتن میلگردهای اصلی تقویت کننده در سازه RCC استفاده می‌شوند.

این میلگرد برای ایمن نگه داشتن ستون‌ها و تیرها از کمانش و کمک به مقاومت در برابر تنش‌های جانبی (مثلاً بارهای زلزله) مورد نیاز هستند.

میلگرد رکابی برای ایجاد ثبات در تقویت میلگردهای فولادی استفاده می‌شود.

از رکاب ها برای کنترل موثرتر ظرفیت برشی استفاده می‌شود.

انواع میلگرد را از اینجا بخوانید

مزایای میلگرد رکابی (stirrup bar) چیست؟

میلگرد رکابی دارای مزایای بسیاری است که از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سبک و کم حجم بودن
  • قابلیت استفاده در تمامی سازه‌ها
  • قابلیت مهار کردن انواع میلگردهای طولی و قائم
  • قابلیت اتصال آرماتور توسط قلاب
  • تنظم فاصله استاندارد بین دو شبکه از آرماتور
  • اجرای سریع فونداسیون ستون
  • افزایش مقاومت دیوارهای برشی
  • نگهداری پایه‌های بالابر

میلگرد رکابی و مقررات ملی ساختمان

در ساختمان سازی طبق آیین و مقررات ملی ساختمان استفاده می‌شود. این آیین و مقررات در جدول زیر ذکر شده است:

میزان فاصله: در مواردی که اندازه فاصله میلگرد طولی برابر با 15 سانتی‌متر باشد و یا تعداد میلگردهای طولی بیشتر از 3 عدد باشد، میلگرد باید توسط میلگرد رکابی مهار شود.
میزان قطر: در صورتیکه میلگرد رکابی دارای خم 135 درجه باشد و قطرآن 6 برابر قطر میلگرد باشد، قسمتی که خم قائم دارد باید 8 برابر قطر خم در نظر گرفته شود.
تعداد ستون: در صورتیکه تعداد ستون‌ها از 12 عدد بیشتر باشد، باید از خاموت بسته لوزی استفاده شود تا هر یک از میلگردها توسط یک گوشه لوزی محافظت شود.
تعداد طبقه ساختمان: در ساختمان‌های بیش از 5 طبقه باید ستون‌ها توسط میلگرد رکابی مجهز باشند.

همانطور که ملاحظه کردید فاصله،قطر، تعداد ستون و تعداد طبقه در قوانین استفاده از میلگرد رکابی موثر است.

 کاربرد میلگرد رکابی

این میلگرد دارای مقاومت بالا در برابر فشار و کشش است. به همین دلیل در ساخت سازه‌های بلند و پر فشار استفاده می‌شود. برخی از کاربردهای میلگرد رکابی عبارتند از:

  • 1- ساخت برج‌ها: میلگرد رکابی در ساخت برج های بلند مانند برج های خنک کننده، برج های بادی، برج های پله ای و … استفاده می شود.
  • 2- ساخت پل‌ها: میلگرد رکابی در ساخت پل های بلند و پرفشار برای افزایش مقاومت و استحکام سازه به کار می رود.
  • 3- ساخت ساختمان‌های بلند: میلگرد رکابی در ساخت ساختمان های بلند به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار و کشش استفاده می شود.
  • 4- ساخت ساختمان‌های صنعتی: میلگرد رکابی در ساخت ساختمان های صنعتی مانند کارخانه ها، انبارها و سوله ها به دلیل مقاومت بالا و قابلیت اتصال به سایر قطعات ساختمانی به کار می رود.
  • 5- ساخت قطعات خودرو: در صنعت خودروسازی نیز از میلگرد رکابی برای ساخت قطعات مانند قاب جلو و عقب، پایه های موتور و … استفاده می شود.
  • 6- ساخت ماشین آلات: در صنایع مختلف مانند صنعت نفت، صنعت آب و فاضلاب و … از میلگرد رکابی به عنوان قطعه ای از ماشین آلات استفاده می شود.

نتیجه گیری:

خم کاری هایی که روی میلگرد ها انجام می شوند هرکدام کاربردهای مختص به خود را دارند که با توجه به نیاز ما باید انتخاب شوند که در این مقاله در مورد میلگرد رکابی کامل توضیح داده شد و دیگر انواع خم کاری ها را می توانید در مقالات بعدی مطالعه فرمایید.

اشتراک گذاری:

کلید واژه

دیدگاه ها

در پاسخ به دیدگاه کاربر