کاربرد انواع قوطی ها و تفاوت آنها

توسط خانم خطیبی

6 شهریور 1402

5 دقیقه
قوطی و پروفیل

قوطی و پروفیل از جمله محصولاتی هستند که در ساختمان سازی نقش مهمی را ایفا می کنند. قوطی و پروفیل به دو شکل صنعتی و ساختمانی تولید می‌شود و دارای کاربردهای مختلفی هستند. در این مقاله به بررسی جامع قوطی و پروفیل می‌پردازیم:

قوطی و پروفیل چیست؟

قوطی و پروفیل نوعی مقاطع فولادی به صورت چهارگوش هستند که برای درب و پنجره سازی به کار می‌رود. قوطی‌های فلزی به صورت مقطع مربع و مستطیل توخالی هستند و بر حسب مواد اولیه متریالی که ساخته می‌شود به دسته‌های استیل، آهنی، آلومینیومی و… تقسیم می‌شود.

انواع قوطی و پروفیل

قوطی و پروفیل به لحاظ کاربرد به دو دسته زیر تقسیم می‌شود:

قوطی و پروفیل صنعتی

قوطی و پروفیل صنعتی در ضخامت و ابعاد مختلف تولید می‌شود و در بازار با اصطلاح پروفیل سنگین شناخته می‌شود..

قوطی و پروفیل ساختمانی

این نوع پروفیل‌ها عموما در ساخت ساختمان برای ساخت در و پنجره استفاده می‌شود. این نوع پروفیل بر اساس نوع ساخت به سه دسته پروفیل ساختمانی نورد گرم و پروفیل ساختمانی نورد سرد و مرکب تقسیم می‌شود.

پروفیل ساختمانی نوردگرم: این محصول از روش، نورد گرم شمش فولادی تولید می‌شود.

پروفیل ساختمانی نورد سرد: این پروفیل‌ها از طریق خم کردن و پرس تولید می‌شود و ظاهر آن شبیه به ناودانی است. این محصول برای تیرهای تکیه گاه، چهارچوب‌های درهای ساختمان و ناودانی مناسب است.

پروفیل مرکب: این نوع پروفیل از ترکیب پروفیل نورد گرم و نورد سرد تولید می‌شود.

قوطی گالوانیزه: قوطی گالوانیزه از پرفروش‌ترین نمونه قوطی محسوب می‌شود. قوطی گالوانیزه از جمله محصولاتی است که با نورد سرد و نورد گرم تولید می‌شود. قوطی گالوانیزه در ساخت پنجره و انواع چارچوب فلزی استفاده می‌شود. پروفیل گالوانیزه از مقاومت بالایی در مقابل زنگ زدگی برخوردار است.

پروفیل زد: این محصول از جمله مقاطع فولادی است که در صنعت کاربردهای زیادی دارد و این مقطع فولادی در اشکال مختلف تولید می‌شود. پروفیل زد طبق استانداردهای اروپایی تولید می‌شود و برای ساخت سقف سازه، تیرها و ستون‌ها گزینه خوبی است. سایز 14 تا 30 پروفیل زد از متداول‌ترین نوع پروفیل است. پروفیل زد در موارد زیر ساخته می‌شود:

  • برای ساخت پوشش سقف انوعا سوله
  • سقف سالن‌های بزرگ
  • اتصال سازه‌های فلزی

پروفیل درب و پنجره: درب و پنجره از مهم‌ترین المان‌های یک ساختمان محسوب می‌شوند. پروفیل درب و پنجره انواع مختلفی دارد
که شامل لنگه دری، پروفیل سپری، پروفیل چهارچوبی، چهارچوب  فلزی ساده و چهارچوب فلزی فرانسوی است.

پروفیل آبرو: از تجهیزات مهم برای استفاده در ساختمان سازی است و برای ساخت ناودان به کار می‌رود. این نوع پروفیل روی شیروانی و سقف شیب‌دار استفاده می‌شود.

پروفیل کامپیوزیت: پروفیل کامپوزیت از ماده ترکیبی فلز، پلیمر و سرامیک تشکیل شده است. این محصول در مقابل خوردگی و اکسید شدن مقاومت بالایی دارد. وزن کم، استحکام بخشی و خاصیت کشسانی از مهم‌ترین مزایای این قوطی ها به شمار می‌رود.

پروفیل کامپوزیت

پروفیل آلومینیوم: پروفیل آلومینیوم همانطور که از نامش مشخص است از جنس آلومینیوم تهیه شده است و به صورت سفید رنگ، زیبا و درخشنده است. علت استفاده از فلز آلومینیوم در ساخت این محصول مقاومت بالا در مقابل خوردگی و زنگ زدگی است.

پروفیل c

پروفیل c يكي پروفیل های پر کاربرد است که به عنوان تیرچه‌ی سی پرلین نیز شناخته شده است. مهمترین کاربرد این پروفیل در ساخت سازه های نه چندان بزرگ است. نحوه اتصال پروفیل سی پرلین به این شکل است که این پروفیل به وسیله پیچ های متعدد به نبشی یا ورق متصل شده و نبشی و ورق نیز پروفیل را به قاب اصلی ساختمان متصل می نماید. ضخامت این پروفیل از 2 تا 4 میلی متر و طول آن حدودا شش متر است.

 

قوطی ستونی

قوطی ستونی به نوعی از پروفیل می گویند که شامل ورق های سیاه در ابعاد 400*400 میلی متر می شود. این نوع از قوطی در ساخت سوله، استفاده در کارگاه، ستون های ساختمان و انبار نیز استفاده می شود. قوطی ستونی به دو دسته ستون صنعتی و ستون ساختمانی تقسیم می شود که هر یک از جهت ضخامت و نوع کاربرد با هم متفاوت دارند.

پروفیل استیل

پروفیل استیل در ردیف محصولات فولادی ضد زنگ قرار می گیرند و جنس آن استیل است. پروفیل استیل در ردیف فولاد ضد زنگ قرار گرفته و به همین دلیل مقاومت بالایی در مقابل اکسیداسیون دارد. به علت انعطاف پذیری بالا به راحتی شکل می گیرد. پروفیل استیل در انواع و وزن های گوناگون تولید و به بازار عرضه می شود که با توجه به ساختار آن هر یک برای مصرف های خاص استفاده می شوند

پروفیل سبک چیست؟

پروفیل سبک، با استفاده از ورق‌های روغنی با ضخامت کمتر از 1.5 میلی‌متر تولید می‌شوند، این پروفیل با روش نورد سرد، تولید می‌شود، پروفیل سبک در اصطلاح به عنوان پروفیل مبلی خوانده می‌شود. این پروفیل‌ها به علت داشتن ویژگی‌هایی مانند کیفیت بالا، دقت بالا و قبلیت چکش خواری و فرم پذیری مناسب برای آبکاری استفاده می‌شود. مهم‌ترین کاربرد پروفیل سبک در صنعت خودروسازی، ساخت اگزوز و لوازم خانگی و صندلی و مبلمان است.

تفاوت پروفیل سبک و پروفیل سنگین

پروفیل و قوطی در ویژگی‌های فنی و ظاهری با یکدیگر تفاوت دارند و همین امر سبب شده دارای کاربردهای مختلف باشند. تفاوت پروفیل سبک و پروفیل سنگین در واقع در نوع ورق به کار رفته است. پروفیل سبک، از ورق روغنی و پروفیل سنگین از ورق سیاه تولید می‌شود. علاوه بر این پروفیل سبک به فرایند نورد سرد و نوع سنگین آن از طریق نورد گرم تولید می‌شود.

تفاوت پروفیل سبک و سنگین

برای دریافت اطلاعات کامل مقاله تفاوت پروفیل سبک و سنگین را مطالعه فرمایید

فرق پروفیل و قوطی

قوطی و پروفیل دو نمونه از انواع سازه‌های فولادی هستند که در ساختمان سازی به کار می‌روند، پروفیل‌ها در ابعاد و اندازه‌های مختلف تولید می‌شوند و از انواع پروفیل می‌توان انواع نبشی، تیرآهن و ناودانی را نام برد. قوطی و پروفیل در ترکیب شیمیایی، میزان کشش و  قابلیت انعطاف‌پذیری با یکدیگر متفاوت هستند. علاوه بر این وجود استانداردهای مختلف در زمینه این محصولات تعیین کننده ویژگی و خصوصیات آن‌ها است. از دیگر تفاوت میان این دو مقطع فولادی می‌توان به تفاوت میان قیمت اشاره کرد.

مقاله کامل تفاوت قوطی و پروفیل 

مزایای قوطی و پروفیل

از جمله مزایای استفاده از قوطی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت و استحکام بالا
  • کیفیت سطحی مناسب
  • قابلیت جوش پذیری بالا
  • انعطاف پذیری و شکل پذیری مناسب

عوامل موثر بر تحمل بار قوطی را از اینجا بخوانید

ابعاد قوطی و پروفیل

پروفیل و قوطی با ابعاد و اندازه‌های مختلف تولید می‌شوند. هر پروفیل با 3 اندازه شناسایی می‌شود، این 3 اندازه شامل ابعاد، ضخامت و طول پروفیل است. ضخامت پروفیل از 0.2 میلی‌متر شروع می‌شود و با توجه به اینکه قوطی و پروفیل در چه زمینه‌ای کاربرد دارند ضخامتشان هم متغیر خواهد بود. لذا در مواقعی که برای صنعت لوازم خانگی به کار می‌روند حدود 0.5 تا 1.5 است. ضخامت محصولات برای ساخت و ساز به 2 تا 3 میلی‌متر می‌رسد. سایز قوطی و پروفیل از 100*100 تا 400*400 متغیر است. لذا در مواقعی که قوطی به صورت مربع شکل باشد، طول و عرض آن یکسان خواهد بود، در غیر اینصورت پروفیل مقطع مستطیل پیدا خواهد کرد. رایج ترین نمونه‌های قوطی و پروفیل شامل 40*80، 30*60 و 50*100 است.

روش تولید پروفیل

فرآیند تولید پروفیل نقش مهمی در کیفیت آن ها دارد. در مرحله اولیه تولید پروفیل که رول ورق آهن سیاه است، آماده می شود. دستگاه های رول بازکن و کلاف گیر در مرحله اولیه به کاربرده می شوند. با استفاده از این دستگاه ها، رول ورق آهن باز شده تا برای مرحله بعدی آماده شود. در این مرحله ورق آهن با بهره گیری از قیچی های مکانیکی به نوار های طولی با ابعاد عرضی مورد نظر جدا می شوند. در مرحله سوم نوار ها را برای تولید پروفیل قوطی به دستگاه تولید پروفیل انتقال می دهند. تولید پروفیل به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام می شود.

عوامل تاثیرگذار بر قیمت پروفیل

·       کیفیت پروفیل تولید شده

·       برند تولید کننده پروفیل

·       سیاست های اقتصادی و فروش مربوط به کارخانجات تولید کننده پروفیل

·       وزن پروفیل ها با توجه به مواد به کار رفته

·       نقش واسطه ها در مشخص کردن قیمت نهایی پروفیل در بازار

·       برند های خارجی تولید کننده پروفیل در بازار جهانی

عوامل مختلفی می تواند بر قیمت قوطی پروفیل تاثیر داشته باشد که مهمترین این عوامل شامل مواد اولیه، هزینه حمل و نقل، قیمت ارز و در نهایت عرضه و تقاضا می باشد.

نتیجه‌گیری

قوطی و پروفیل یکی از مجموعه مقاطع فولادی است که در ابعاد و اندازه‌های مختلف تولید شده و دارای کاربردهای متفاوت هستند. قوطی و پروفیل انواع مختلفی دارند و به صورت پروفیل ساختمانی، پروفیل مرکب، پروفیل گالوانیزه، پروفیل زد، پروفیل درب و پنجره، پروفیل آبروف پروفیل کامپوزیت ارائه می‌شود.

اشتراک گذاری:

کلید واژه

دیدگاه ها

در پاسخ به دیدگاه کاربر