تفاوت پروفیل سبک و سنگین در کاربرد، قیمت و روش تولید

توسط خانم خطیبی

26 شهریور 1402

4 دقیقه
تفاوت پروفیل سبک و سنگین

تفاوت پروفیل سبک و سنگین مطابق وزن و ضخامت ورقی است که برای تولید از آن استفاده می شود. برای تولید پروفیل سبک، از ورق روغنی با ضخامت کمتر از یک و نیم میلی متر و برای تولید پروفیل سنگین، ورق سیاه با ضخامتی بیش از 1.5 میلی متر استفاده می شود. پروفیل در صنایعی مانند ساخت و در و پنجره، ساختمان سازی و راه سازی کاربرد بسیاری دارد و در حالت کلی شامل دو دسته باز و بسته است. پروفیل های باز اعم از تیرآهن، نبشی، میلگرد، تسمه و ناوادانی و پروفیل های بسته شامل لوله، قوطی و در و پنجره می شود.

 

پروفیل سنگین (Heavy profile)

پروفیل سنگین به دو شکل صنعتی و ساختمانی عرضه شده و دارای مقاطع مربع و مستطیل است. در نوع سنگین ورق سیاه ضخامت 1.5 میلی متر به بالا تولید شده که ابعاد مختلفی را شامل  می شود. به پروفیل سنگین، صنعتی یا ساختمانی نیز گفته می شود که این نام به علت ویژگی های خاص نهاده شده است. این نوع از پروفیل ها از روش نورد گرم تولید شده و معمولا در ساخت ستون و صنعت خودرو به کاربرده می شود. جوش پذیری عالی، سختی سطح و مقاومت خمشی بالا بخشی از ویژگی های پروفیل سنگین است. کاربرد مصرفی این محصول کم نیست که می توان به دستگاه های صنعتی، ساخت شاسی آلات سنگین، مصارف ساختمانی به عنوان قوطی و ستون در پنجره اشاره کرد.

 

روش تولید پروفیل سنگین

 

ورق سیاه جزء ماده اولیه برای تولید پروفیل صنعتی یا پروفیل سنگین می باشد. ابتدا عرض و ضخامت ورق مورد بررسی قرار می گیرد و طبق ضخامت مورد نیاز برای پروفیل، بهترین ورق انتخاب می شود. در مرحله بعد ورق ها در مراحل مختلف توسط روش نورد گرم شکل داده شده و با نزدیک کردن لبه ورق به یکدیگر، جوش انجام می شود. جوشکاری این پروفیل به دو شکل القایی و مقاومتی انجام می شود. در مرحله بعد محصول را خنک کرده و شکل دهی و سایز دهی نهایی صورت می گیرد. در نهایت فرآیند محصول نهایی برای بسته بندی به انبار ارسال می شود.

 

قابلیت های پروفیل سنگین

 

این دسته از محصولات به دلیل استحکام بالایی که دارند در مواردی که نیاز به تحمل نیروی بسیار است به کاربرده می شوند. بهتر است بدانید قیمت پروفیل فولادی طبق وزن اعلام شده و بر اساس ضخامت مورد استفاده، متغیر است. در زمان مشخص نمودن قیمت پروفیل، محصولاتی که از ورق نازک تولید شده اند به نسبت قیمت بیشتری دارند. با این وجود وزن کمتر محصولات، سبب کاهش قیمت پروفیل نازک نسبت به نوع سنگین می شود. یکی از مهم ترین مزایای پروفیل سنگین طول عمر بالا، مقاومت و استحکام بالا، خاصیت جوش پذیری مناسب و ویژگی اتصال به دیگر مقاطع فولادی می باشد. با این وجود قیمت این پروفیل زیاد بوده و میزان کمی تولید کننده در داخل کشور این محصول را ایجاد می کنند. کارخانه های تولید کننده پروفیل سنگین، اعم از نورد و پروفیل ساوه، فولاد هیربد، کیان پرشیا، پروفیل علویجه و یاران نام برد.

 

عوامل تاثیر گذار در قیمت پروفیل سنگین

 

از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در قیمت پروفیل سنگین را می توان ورق سیاه دانست؛ چرا که ورق سیاه به عنوان ماده اولیه در این محصول استفاده می شود. عواملی مانند قیمت دلار، نرخ جهانی آهن،  میزان عرضه و تقاضا و همینطور تجهیزات مصرفی در قیمت آن تاثیر چشمگیری دارند. پیشنهاد می کنیم قبل از خرید، همه عوامل موثر بر قیمت پروفیل را بررسی کنید و در بهترین زمان خرید نمایید.

 

پروفیل سبک (Light profile)

 

این محصول از ورق روغنی یا ورق نورد سرد ایجاد شده و در ضخامت های 1.5 میلی متر عرضه شده است. برای تولید پروفیل سبک از استاندارد های EN102192 و DIN2394 به کاربرده می شود. به پروفیل سبک، پروفیل مبلی نیز گفته می شود که دارای ویژگی و کاربرد های بسیار می باشد.

 

کاربرد پروفیل سبک

 

پروفیل های سبک به علت داشتن قابلیت هایی مثل ابعاد دقیق، قابلیت جوش پذیری مناسب، تنوع در ابعاد تولیدی و امکان تولید با وزن های گوناگون استفاده های بسیاری در صنایع دارند. کاربرد های پروفیل سبک به شرح زیر است:

  • به کار بردن پروفیل سبک برای ساخت خودرو ها
  • تولید کانتینر
  • بهره بری از پروفیل سبک در صنعت کشاورزی
  • استفاده از این نوع پروفیل برای ایجاد اسلحه
  • پروفیل مبلی برای ایجاد لوازم خانگی، مبلمان، ساخت دوچرخه سازی

فرآیند تولید پروفیل سبک

فرایند تولید پروفیل سبک

 

پروفیل سبک از فرآیند ورق روغنی حاصل شده  و در نهایت برای تولید پروفیل به ورق روغنی به عنوان ماده اولیه احتیاج داریم. ورق ها بعد از ورود به کارخانه برش داده شده و به ابعاد مورد نیاز تبدیل می شوند. بعد از برش، ورق ها را به خط تولید ارسال کرده تا برای فرآیند پروفیل سبک حاضر شوند. این محصولات از دو روش مستقیم و غیر مستقیم تولید می شوند. در روش مستقیم ابتدا ورق را از قالب عبور داده تا شکل بگیرد و بعد از آن لبه های ورق را جوش داده و ابعاد دلخواه به آن داده می شود. در فرآیند غیرمستقیم ابتدا ورق را به شیوه های خاص به لوله تبدیل کرده و در نهایت با شکل دادن به لوله، پروفیل سبک تولید می شود. در این شیوه ابعاد دقیق نبوده و همینطور کیفیت پایین تری را دارا می باشند.

 

قابلیت های  پروفیل سبک

پروفیل سبک نیز ویژگی های خاص خود را دارد گه شامل موارد زیر می شود:

  • پروفیل دقیق از جهت قطر و ضخامت
  • کیفیت عالی سطح
  • شکل گیری مناسب
  • تنوع وزن
  • قابلیت آبکاری شدن
  • ظریف و دقیق نسبت به دیگر پروفیل ها

 

عوامل تاثیرگذار بر قیمت پروفیل سبک

 

همانگونه که ذکر شد قیمت پروفیل سبک طبق وزن آن سنجیده می شود. همینطور عواملی مثل قیمت ورق روغنی، نرخ دلار، هزینه انرژی تولید و امثال این موارد در میزان هزینه آن موثر هستند. بهره بردن از روش کشش سرد در جهت تولید پروفیل های سبک باعث صرف انرژی و هزینه کمتری در تولید می شود و در نهایت دارای کیفیت سطحی بالاتری به نسبت هستند. کارخانه هایی مانند نورد، پروفیل ساوه، صبا، خاور صنعت هما و توسعه فولاد ساب قزوین از جمله کارخانه های تولید پروفیل مبلی می باشند.

مشاهده قیمت قوطی و پروفیل

 

بررسی تفاوت پروفیل سبک و سنگین

نحوه تولید این دو پروفیل متفاوت بوده به نوعی که پروفیل های سنگین از روش نورد گرم و پروفیل های سبک از روش فرآیند نورد سرد ایجاد می شوند. یکی دیگر از تفاوت ها از لحاظ مواد اولیه به کار برده می باشد که برای ساخت پروفیل سنگین از ورق سیاه  و همینطور برای ساخت پروفیل سبک از ورق روغنی استفاده می شود. پروفیل هایی که ضخامت ان ها بیشتر از 1.5 است پروفیل سنگین و پروفیل هایی که ضخامت آن ها کمتر از 1.5 باشد پروفیل سبک هستند. پروفیل های سنگین توانایی تحمل نیروهای زیاد را دارند و به همین علت از آن ها در صنایعی که مانند ساخت شاسی ماشین های سنگین، کاربرد در صنعت ساختمان سازی و امثال این ها به کاربرده می شود. آخرین تفاوت در پروفیل های سبک و سنگین میزان هزینه آن هاست. همانگونه خدمت شما عزیزان شرح دادیم قیمت ورق های نازک تر بیشتر از ورق های ضخیم تر است؛ اما از آن جایی که هزینه پروفیل ها طبق وزن آن ها محاسبه می شود، قیمت پروفیل های سبک به طور معمول کمتر از پروفیل های سنگین است.

 

 

اشتراک گذاری:

کلید واژه

دیدگاه ها

در پاسخ به دیدگاه کاربر