مقالات آموزشی فولاد

مهار دیوار با میلگرد

توسط خانم خطیبی

13 اردیبهشت 1403

3 دقیقه
مهار دیوار با میلگرد

مهار دیوار با میلگرد یکی از شیوه های کاربردی برای استحکام سازه یا تعمیر و نوسازی دیوار ها و سازه های قدیمی می باشد. این روش با توجه به شرایط ساختمان یکی از مطمئن ترین روش ها نسبت به روش های دیگر در نظر گرفته شده است. میلگرد بستر برای مسلح کردن و مهار دیوار غیر سازه ای به کاربرده می شود. در ادامه قصد داریم اطلاعاتی در رابطه با نحوه مهار با میلگرد در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

 

روش های مهار دیوار با میلگرد

 

مهار دیوار با بهره گیری از میلگرد بسیار کاربردی است، چرا که جنس میلگرد از فولاد است و وقتی با بتن ترکیب شود ساختار دیوار را شکل می دهد. میلگرد ها دارای خاصیت های فیزیکی و مکانیکی خاص هستند، از این جهت بهره گیری از آن ها در دیوار و سازه سبب افزایش مقاومت در مقابل فشار های خارجی می شود.

میلگرد و بتن در ترکیب سبب افزایش مقاومت می شود و در حقیقت بافت اصلی دیوار را شکل می دهد و مانع از خراب شدن دیوار می شود. از این جهت برای بهره گیری از مهار دیوار با استفاده از میلگرد جزء روش های مطلوب و مطمئن برای جلوگیری از ریزش دیوار است.

به علت یکسان بودن ضریب انبساط میلگرد و بتن می توان گفت این دو عملکرد مشابهی دارند. بتن مشابه محافظ برای میلگرد است و از آن در مقابل حوادث خارجی مثل حریق یا شرایط جوی نامناسب محافظت می کند. ساختار اصلی دیوار های امروزی از بتن مسلح ایجاد می شود که بتن مسلح همان ترکیب میلگرد با بتن می باشد. شیوه های گوناگونی برای مهار دیوار وجود دارد که با توجه به شرایط از آن بهره می برند. در زمان مهار دیوار با میلگرد به چند نکته باید توجه کرد که به شرح زیر است:

  • میلگرد ها را می توان به شکل افقی یا عمودی برای مهار دیوار استفاده کرد.
  • برای مهار دیوار علاوه بر بتن و میلگرد، به ابزار های دیگری مانند قلاب و گیره نیاز است.
  • میلگرد آج دار به این علت که ملات روی آن بهتر می نشیند، مناسب تر است.
  • میلگرد خرپایی نسبت به میلگرد نردبانی دارای مقاومت بیشتری است.
  • فاصله مناسب برای به کاربردن مفتول های میانی باید رعایت شود.
  • میلگرد باید به طور کامل با ملات پوشیده شود.

 

مهار دیوار با میلگرد بستر

 

شیوه اجرای میلگرد بستر به دو شکل افقی و عمودی می باشد. میلگرد های عمودی به شکل عمود و در بین فضاهای خالی بین بلوک ها در دیوار قرار می گیرند. میلگرد های افقی همینطور از ترکیب یک جفت مفتول طولی ایجاد می شوند که یکسری مفتول عرضی در بین آن ها قرار گرفته و این دو مفتول را به طور موازی به هم وصل می کنند. این مفتول ها را می توان به دو صورت عمودی(نردبانی)، زیگزاگی(خرپایی) به آن جوش داد.

میلگرد بستر با ملات پوشیده شده و از طریق آن به مصالح دیوار می چسبد. مهار دیوار با میلگرد بستر به افزایش مقاومت دیوار و استحکام سازه کمک کرده و از تخریب و وارد شدن خسارت به ساختمان های قدیمی جلوگیری می کند. مهار دیوار قدیمی با میلگرد در چهار مرحله انجام می شود که به شرح زیر است:

  • تخلیه بخشی از ملات قدیمی دیوار
  • قرار دادن یکنواخت میلگرد بستر در ملات جدید
  • پر کردن شکاف دیوار با ملات
  • صاف کردن شکاف دیوار و پرداخت نهایی

 

مهار دیوار با میلگرد بستر افقی

میلگرد افقی

 

در شیوه مهار میلگرد به صورت افقی به این شکل است که در آن از کلاف میلگرد به صورت خرپایی یا نردبانی با ضخامت 4 یا 6 میلی متر مورد استفاده است. اتصال میلگرد به وسیله قلاب و گیره انجام می پذیرد و باید علاوه بر میلگرد بستر در انتخاب دیگر تجهیزات حساسیت به خرج داد. زمانی که در رابطه با این موضوع دقت کافی وجود نداشته باشد، لطمه جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت.

 

مهار دیوار با میلگرد به شکل عمودی

میلگرد عمودی

 

در این شیوه مهار دیوار با میلگرد به صورت عمودی، میلگرد ها به شکل عمودی در کنار هم قرار می گیرد. همانطور که می دانید میلگرد آجدار مقاومت و استحکام بالاتری نسبت به میلگرد ساده دارد به همین علت از این نوع میلگرد در مهار دیوار استفاده می شود. این کار به این دلیل است که پیوستگی بهتری بین واحد معنایی و میلگرد صورت پذیرد.

در مهار دیوار با بهره گیری از میلگرد، انتخاب نوع آن به شرایط و در نظر گرفتن المان انجام می شود. از این جهت معماران و مهندسین در تلاش هستند با توجه به شرایط کنونی، بهترین انتخاب را داشته باشند. به عنوان نمونه حداکثر فاصله برای میلگرد بستر خرپایی 40 سانتی متر و حداکثر فاصله برای میلگرد نردبانی 30 سانتی متر در نظر گرفته می شود. مقاومت میلگرد خرپایی به نسبت نوع نردبانی بیشتر بوده و همینطورکاربرد بیشتری هم دارد. مقاومت خرپایی به نسبت نوع نردبانی بیشتر است و بیشتر نیز به کاربرده می شود.

مزایای مهار دیوار با میلگرد بستر

میلگرد بستر دارای مزایای بسیاری می باشد که می توان بعضی از آن ها را به شرح زیر خلاصه کرد:

  • مقاومت بخش خارجی دیوار افزایش می یابد.
  • مقاومت بخش داخلی دیوار در مقابل تنش های برشی بیشتر می شود.
  • انعطاف پذیری دیوار در مقابل نیرو های خارجی افزایش پیدا می کند.
  • پایداری دیوار در مقابل لرزش هایی نظیر زلزله افزایش می یابد.
  • ترک در تغییرات آب و هوایی کاهش پیدا می کند.
  • ترک هایی که به علت جمع شوندگی در دیوار رخ می دهد، کاهش می یابد.

 

جمع بندی

 

از مهار دیوار با میلگرد برای افزایش مقاومت سازه و استحکام سازه استفاده می شود و می توان با استفاده از آن دیوار های قدیمی را بازسازی کرد. بهترین میلگرد برای مهاردیوار با میلگرد استفاده از میلگرد آجدار است چرا که ملات بیشتری روی آن جای می گیرد.

 

سوالات متداول

به علت پی ریزی مناسبی که میلگرد بستر دارد، مقاومت و استحکام سازه را تا 2 برابر افزایش می دهد.

میلگرد آجدار چرا که ملات بیشتری روی آن قرار می گیرد.

اشتراک گذاری:

کلید واژه

دیدگاه ها

در پاسخ به دیدگاه کاربر